I vilken mån går det att skriva om sanningen? | Jane af Sandeberg
16013
post-template-default,single,single-post,postid-16013,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

I vilken mån går det att skriva om sanningen?

I vilken mån går det att skriva om sanningen?

Jag gör ett reportage för en nyckelgrupp i sammanhanget, läromedelsförfattarna. Att säga att det inte är en utmaning vore en lögn.
Jag intervjuar forskare inom tre områden, teoretisk filosofi, organisation och ledning samt idéhistoria. Jag har intervjuat dem tidigare, Åsa Wikforss, Louise Bringselius och Sverker Sörlin.
De kan i viss mån hjälpa mig som journalist att få ihop resonemangen kring kunskap i en tid av alternativa fakta, cyberkring och konspirationsteorier. Jag behöver, båda som journalist och som privatperson, hålla i den kunskap som finns. Det där vi vet tillsammans. För dessa kunskaper finns och det får vi inte glömma bort.

Jag vet redan innan att det finns de som skulle invända att det inte går att skriva om sanningen om kunskapen. Men vi måste försöka.

Reportaget publicerat i Manus # 4 2022, medlemstidning för Läromedelsförfattarna.