Kittlar dödsskönt i kistan | Jane af Sandeberg
15769
post-template-default,single,single-post,postid-15769,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Kittlar dödsskönt i kistan

Kittlar dödsskönt i kistan

Två miljarder människor kan inte ta fel, tänker jag hela tiden. För dem är insekter en naturlig del av av kosten, varje dag. Det är en tredjedel av världens befolkning.
Men här i Sverige är Livsmedelsverket så oroligt för att insekterna kan innehålla tungmetaller, bakterier och virus och kanske vara allergiframkallande. Därför lär det ta tid, här får vi inte importera eller sälja livsmedel med insekter i.
Men ta mjölmaskar till exempel, de äter våra rester som morotsskal eller maltrester från ölproduktion. Maskarna torkas och mals, ur detta kan ett proteinpulver tas med samma proteinnivå som nötkött..

I Finland får de i alla fall äta syrsbröd, företaget som bakar och säljer dem har börjat försiktigt:
– Än så länge, konsumenterna verkar mest toleranta när det gäller att äta just syrsor…
Bröden med malda syrsor säljer slut direkt.

Apropå mjölmaskar:

Den amerikanska genetikern Nettie Stevens gjorde på 1800-talet långa studier av mjölmaskar och upptäckte att honlarverna har tjugo stora kromosomer, hanlarverna nitton stora kromosomer plus en liten. Stevens anses vara den första som förstod att könet skapas i kromosomerna.
(om Nettie läste jag i Godnattsagor för rebelltjejer)

Artikel publicerad i Fokus maj 2018.