23 feb När man inte tror att det kan bli värre
Säkert känner du igen den där känslan. Jag har upprepade gånger känt den sedan jag började bevaka skolan för över tio år sedan.
Att som vetenskapsredaktör välja ämne för 24 sidor forskningstema är spännande. När jag började läsa mer och följa upp ämnet läromedel blev det närmast skrämmande. Det är ingen som helst överdrift att skriva att det råder en läromedelskris i svenska skolor. Jag talade med forskare och lärare som bekräftar bilden.
Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag, det är inget nytt. Vi vet också att skillnaderna är stora. Men att vissa lärare, uppemot var tredje lärare uppger att de inte kan köpa in de läromedel de behöver. Det är verkligen allvarligt. Förutom det svåra att ha tid att välja och att hitta vad som är av kvalitet bland de digitala läromedlen.
30 år med decentraliserat ansvar för läromedel har satt sina spår. Men det finns hopp och att regeringen tillsatt en utredning om läromedlen och statens roll i ansvaret för dem bekräftar allvaret. Jag intervjuar även Gustav Fridolin, regeringen utredare. Att han själv är lärare och idag jobbar just som lärare efter tiden som utbildningsminister, inger faktiskt hopp.
Publicerat i Läraren februari 2021.