Räck upp handen den som aldrig känt det | Jane af Sandeberg
15939
post-template-default,single,single-post,postid-15939,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Räck upp handen den som aldrig känt det

Räck upp handen den som aldrig känt det

Det är otroligt, såväl intressant som oroande, hur forskarna tydligt kan bekräfta att prestationsdrivet i världen ökar. Men hallå, det är inte prestationen som gör oss till människor. Men mitt hallå klingar ödsligt i världsalltet och på sociala medier.

Att göra ett forskningstema på 24 sidor skapade utrymme för eftertanke, det kan jag lova. Nöjdheten med sig själv är betydligt lägre bland personer födda efter 1995 jämfört med de som är födda på 1980-talet. Och kändisgrejen; många kända, högpresterade och lyckade människor, i alla fall i ekonomiska mått mätt, i det närmaste koketterar med sin prestationsångest.Det påverkar många som känner sig misslyckade, som tror att de måste vara exceptionella för att liksom alls få vara med.
”Du kan om du vill”-vågen ställer också till det. Tänk om jag inte ens vet vilken linje jag vill gå på gymnasiet eller vad jag själv egentligen längst in är intresserad av eller hur jag ska välja min persona på instagram. Stark stress blir följden. Forskare jag intervjuat talar om vikten av att verkligen fundera över vad som är inre drivkrafter respektive yttre. Lika nyttig övning oavsett ålder, tänker jag.

Ett forskningstema för Läraren med konkreta råd om att möta prestationsångest och bemöta prestationsbaserad självkänsla i klassrummet. Hos elever – och sig själv.

Publicerat i Läraren # 7, september 2021.