Sex – en verklig utmaning | Jane af Sandeberg
15951
post-template-default,single,single-post,postid-15951,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Sex – en verklig utmaning

Sex – en verklig utmaning

Redan 1955 blev sexualundervisning i svenska skolor obligatorisk men saker hände redan på 1800-talet. Det har hänt en hel del sedan dess men fortfarande tycker många lärare att det är svårt att tala om detta med sina elever. Jag intervjuar forskare om utvecklingen och ber om deras råd. Men kanske ändå de bästa råden kom från lärare:
– Våga fulskratta med eleverna.
– Våga säga att du inte har svar på allt.
– Bra att fundera på: om någon elev frågar när du förlorade oskulden kan du svara att det är en bra fråga men att det är något du vill hålla för dig själv, det är för privat och säga att det faktiskt är ok att inte vilja berätta allt.

Längs vägen inser jag också hur svårt det kan vara att skapa ett samtal om pornografin, allt finns ett knapptryck bort. En studie i Storbritannien visar dock att unga ser porr på nätet i första hand för att de inte får kunskap/information någon annanstans. Och unga människor är och har alltid varit nyfikna på sex och relationer. Det kan nog ingen ifrågasätta…

Hur har egentligen förhållningssättet till sex och i förlängningen sexualundervisningen i skolan förändrats? Att göra tidslinjen var verkligen lärorikt.

Tema på 24 sidor i Läraren oktober 2021.