21 jun Titta på en bild. Länge. Ännu längre. Och ännu lite till.
Det gör jag sällan men tänker mycket på det efter att ha intervjuat en bildlärare och en professor i konstvetenskap. I dagens bildflöde missar de flesta av oss grundläggande budskap och ser inte hur bilder och deras valörer kan förändras.
– Det är lätt att tro att en bild är mer unik än den är. Det kan bli så att en fascistisk propagandabild glider över till att bli en bild i en Dressmannreklam. Det finns inte en sanning, det är alltid en tolkning, säger Dan Karlholm, professor vid Södertörns högskola.
Kristina Rilbe låter sina elever på högstadiet skapa en bild, sedan får de byta med varandra och beskriva vad de ser. Hon är bildlärare och den här metoden kan verkligen tydligt visa vad tolkning betyder.
När jag betraktar en bild behöver jag inte ha några svar. Men det är viktigt att ställa sig frågor. Och det knepiga är att hur goda intentioner fotografen eller konstnären har ligger tolkningen ändå hos mig. Dan Karlholm igen:
– Som om du gjort en bild som du tycker är vacker men som en betraktare tycker är sexistisk.
Uppdragsgivare: Skolverket
http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/kallkritik/amne/pr-est/kallkritik-i-bildamnet-1.251574