Vilda västern i svensk skola eller bara blind övertro på tekniken? | Jane af Sandeberg
15669
post-template-default,single,single-post,postid-15669,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Vilda västern i svensk skola eller bara blind övertro på tekniken?

Vilda västern i svensk skola eller bara blind övertro på tekniken?

Arg forskare talar klarspråk. Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap, tycker att vi varit naiva här i Sverige. Och att vi länge trott att allt som är digitalt är bra för eleven.
Även om senaste Pisa och TimSS visar på en förbättring kvarstår en del frågetecken kring våra digitala satsningar i skolan.
Min egen sammanfattning är att det blivit jävligt mycket fokus på teknik, som ska lösa allt, och mindre pedagogik.

Det som kommer nu är möjligen symtomatisk för hela frågan om digitaliseringen i svensk skola; Den strategi som lämnades från Skolverket till regeringen för över 1,5 år sedan, ”Nationell strategi för digitaliseringen av skolan” bereds fortfarande inom regeringskansliet.
Målet är, enligt Helene Öberg, (MP), statssekreterare hos Gustav Fridolin, att ett beslut ska vara klart med ”en sådan framförhållning att skolans olika huvudmän får en möjlighet att implementera förändringarna till läsåret 2017/18”.

Jo, jo. Under tiden utvecklas Edtech branschen med raketfart. Men både forskare, lärare och debattörer jag talat med menar att fortfarande finns få digitala läromedel som verkligen ger ett mervärde. Omkring 95 procent av de som finns testar bara elevens befintliga kunskaper. Hen blir inte utmanad och inte lär sig inget nytt.

Artikel i ämnet publicerad i Veckans Affärer vecka 49, 2016.