Varför försvaras bonussystemen fortfarande? | Jane af Sandeberg
15746
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15746,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Varför försvaras bonussystemen fortfarande?

Tags
#bårdkuvaas, #BI, #forskning, #ledarskap, #organisationspsykologi, #oslo, #shanghai, #veckansaffärer
About This Project

Så tänker jag efter att ha intervjuat Bård Kuvaas, professor i organisationspsykologi. Forskningen han är med och gör har tydligt visat att det inte finns några positiva konsekvenser av yttre motivation och bonus:
– Det är faktiskt märkligt att man i många organisationer fortfarande uppmuntrar yttre motivation. Det ger sämre arbetsprestationer, lägre lojalitet, mer utbrändhet, arbets-familjekonflikter och tävlingsinstinkten som skapas är skadlig både för medarbetare och organisation”, säger han.
Han beskriver också studien han och forskargruppen gjorde som visade att arbetsplatser med ett snällt och inkännande ledarskap visade 38 procent högre lönsamhet än övriga.
!!!
Han är dekan vid Handelshögskolan BI i Oslo och föreläser även regelbundet vid MBA utbildningarna i Shanghai. Han talar om att det är väldigt lika på båda ställena, studenterna letar bara efter en manual och det finns väldigt lite utrymme för forskning.

Publicerat i Veckans Affärer i november 2017.