Framtidstro eller bara ren ångest? | Jane af Sandeberg
15909
post-template-default,single,single-post,postid-15909,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Framtidstro eller bara ren ångest?

Framtidstro eller bara ren ångest?

Detta är något vi behöver tala mer om.

Planen var att intervjua forskare om hur lärare och andra vuxna kan möta barn och unga med klimatångest. Sedan kom Corona och temat fick vidgat fokus på rädslor i stort.

I ett tema på 22 sidor får läsaren möta en etnolog som forskat om barns rädsla, en forskare som är både ekonom och psykolog och vill att vi ska förstå våra försvarsmekanismer, en biolog som talar om vikten av klarspråk, ytterligare en forskare som doktorerat på rädsloinlärning och så till sist professorn i teknikhistoria samt en sociolog. Som avslutning har jag intervjuat Andreas Magnusson, som ingår i Fridays for Future. Hans fokus på problemen, men också framtidstro, kändes upplyftande.

Deras namn? Helena Hörnfeldt, Per Espen Stoknes, Stefan Edman, Ida Selbing vid FOI, Nina Wormbs och Roland Paulsen.

Jag har lärt mig massor om våra rädslor, försvarsmekanismer och om vikten att tala klarspråk. Och att träffa Andreas Magnusson, som engagerade sig i Fridays for Future från starten. Det betyder mycket för ens inre lugn att man faktiskt engagerar sig i något.

Forskningstema i Läraren november 2020.