Han har kläder på sig, är lugn och faktiskt nästan blyg | Jane af Sandeberg
15493
post-template-default,single,single-post,postid-15493,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Han har kläder på sig, är lugn och faktiskt nästan blyg

Han har kläder på sig, är lugn och faktiskt nästan blyg

Han är konstnären som verkligen kan konsten att provocera. Jag är nyfiken som tusan på Peter Johansson. Det är inte enkelt att få till ett möte. Han skickar korta lite humoristiska svar, som är allt utom raka, och jag börjar undra om vi alls kommer att kunna träffas. Tar han mig ens på allvar? Uppdraget är att jag ska bjuda honom på lunch i Malmö och prata om hans konstnärskap. Bara det visar sig omöjligt. Han äter inte lunch. Vi ses vid åtta en kväll. Och jag möter en vänlig, lyssnande person och han har förstås kläder på sig, även om han ofta använder sin nakna kropp i konsten.

Det blir en lärorik kväll och jag slutar nog aldrig att fundera över hur människor i olika delar av vårt land har utvecklat sin särprägel. Peter Johansson kommer från Sälen och försöker ofta i sin konst skapa perspektiv på det som präglade hans uppväxt, som de kurbitsmålade dalahästarna, falukorven och stark nationalism.

Publicerat i Fokus

»Dalarna är farligt för Sverige«