Kampen började tidigt för Ylva Thörn | Jane af Sandeberg
15935
post-template-default,single,single-post,postid-15935,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Kampen började tidigt för Ylva Thörn

Kampen började tidigt för Ylva Thörn

Det är kampen för jämställdhet hon talar om. Och att hon tycker att vi tagit några steg tillbaka, att metoo är långt ifrån slut. Ylva Thörn slutar som landshövding 31 juli i år efter sex år och jag intervjuar henne för Falukuriren och tidningens helgmagasin Pralin. Jämställdhetsengagemanget sitter djupt i henne, hon berättar till exempel om läraren i skolan där en manlig lärare sorterade in i eleverna i två olika belöningssystem.
Hon är rak och undviker inte de svåra frågorna. Som att tala om sitt ansvar kring en större omorganisation, som hon fick en hel del kritik kring. ”Det var mitt beslut och jag tyckte det var dags”.
Jag, som skrivit mycket om arbetsmarknad och fackliga förhandlingar i många år, märker hennes tydliga fokus och erfarenhet. Det är samtalen, de som sker fysiskt, som tar oss framåt.
– Vi behöver tala med varandra i samma rum, så att vi inte talar om varandra, säger Ylva Thörn.
Onekligen ett uttalande vi behöver tänka mer på idag än någonsin.

För mig själv är det också tydligt just detta med det fysiska mötet. Jag möter Ylva Thörn i residenset i Falun. Hur skulle jag skrivit detta om vi gjort en telefonare eller skypare? Hade det där lilla mellan raderna kommit fram?

Artikeln publicerad i juli 2021.