Kvinnornas skogar | Jane af Sandeberg
15693
post-template-default,single,single-post,postid-15693,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Kvinnornas skogar

Kvinnornas skogar

38 procent av de privatägda svenska skogarna ägs av kvinnor. Dessa kvinnor är näringsidkare allihop, 125 000 stycken. Det betyder att kvinnliga skogsägare är den helt utan jämförelse största gruppen kvinnliga företagare i Sverige. Närmast i antal är gruppen ”Frisörer och hudterapeuter” som är 17 000 stycken. Varför hörs detta sällan? Jo för att SCBs statistik inte är kategoriserad så att de kvinnliga skogsägarna syns. De har nästan alltid ett annat yrke och ett annat jobb, vilket de kategoriseras efter i SCBs statstik.
Antalet kvinnliga skogsägare har ökat, nära på fördubblats sedan 1970-talet, och mycket tyder på att de tar mer miljöhänsyn än sina manliga kollegor. Forskning kring detta pågår.
Det finns många nätverk för kvinnliga skogsägare. Det kan de behöva. Skogarna är klassisk manlig terräng. Men nu händer det grejer.

Publicerat i Veckans Affärer i april i år.