Självmord, mord eller bara konspirationsteorier | Jane af Sandeberg
15497
post-template-default,single,single-post,postid-15497,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Självmord, mord eller bara konspirationsteorier

Självmord, mord eller bara konspirationsteorier

Carl Fredrik Algernon var sjöofficer, konteramiral och när jag intervjuade honom krigsmaterielinspektör. Mitt intryck av honom, med en bakgrund som påminde om min egen pappas vilket gjorde att jag kunde förstå koderna, var enkel. Han trodde på det han gjorde, vad människor sa till honom och han tog sitt ansvar.

Det här var mitt i konvulsionerna kring Bofors och mututredningarna. Företaget polisanmäldes 1984 för att olagligt ha exporterat luftvärnsrobotsystem till Dubai och Bahrain. Förundersökningen visade att Bofors använt Singapore som mellanstation för att kunna genomföra en vidareexport, vid flera tillfällen. Flera Bofors-direktörer dömdes.

Carl Fredrik Algernon utsågs till utredare av affärerna, ifrågasatt från flera håll.

Min intervju publicerades 1985, 1,5 år senare var han död. Bara 61 år gammal.

Åklagaren la ner utredningen inte ens två månader efter hans död. Ett vittne samt tågföraren menar att de sett Algernon falla baklänges ner på spåret. Vad hände?

Den man jag mötte var rakryggad och ansvarstagande. Självmord skulle inte finnas på kartan, man tar sitt ansvar. Jag förstår att pressade människor kan göra desperata handlingar. Men han? Var han för naiv för sitt eget bästa?

Så här svarar Algernon på min fråga om hur svårt det är att bedöma hur materiel kan användas:

”– …. Men bedömningen är oftast inte så svår. Om det gäller materiel med dubbel användning, både civilt och militärt, klassas den i Sverige som civil.”

Denna bedömningsmodell tycker jag är mycket märklig. Hur naivt är Sverige? Men det är egentligen en helt annan fråga. När jag läser den gamla intervjun undrar jag varför vi som nation har svårt att säga ett tydligt nej i de här sammanhangen? Fjolårets debatt kring Saudiavtalet tangerar det här.

Minnet av Algernon blev starkare igen när jag under 2007/08 hoppar in som chefredaktör för FMVs internationella kundtidning. Då hade 20 år gått och – det kändes som märkligt lite hade förändrats i förhållningssättet kring vår export av krigsmateriel.

Publicerad i OFB, tidningen som numera efter en sammanslagning heter Officerstidningen.