Det förbjudna… | Jane af Sandeberg
15683
post-template-default,single,single-post,postid-15683,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Det förbjudna…

Det förbjudna…

Att inte få komponera i eget namn eller att hotas av den politiska ledningen för att ens konst ansetts som kaotisk, nyskapande och kanske driven av förbjuden kärlek och lidelse.

Forbidden music; tidlöst och samtidigt högaktuellt tema för Vinterfest, musikfestivalen i Mora, Orsa och Älvdalen.

Jag fick i uppdrag att presentera sju kompositörer och en poet, som alla fick kämpa för sin konst, vid några av konserterna.

Älskar historien om Fanny Mendelssohn vars bror publicerade en del av hennes sånger under sitt namn, eftersom deras far inte tillät något annat. När han så skulle spela drottning Victorias favoritsång, inbjuden som han var till Buckinghamn Palace – då tvingades han erkänna att det var hans syster som skrivit drottningens favoritsång!
Älskar hur många tolkat in en stark längtan till en kvinna i ett av Maurice Ravels verk, tonerna som upprepas många gånger sägs vara kvinnans namn.
Älskar att Leôs Janácêk, tjeckisk kompositör, skrev 730 (!) brev till kvinnan han längtade efter, men som var gift och inte intresserad av en relation. Ligger de till grund för hans verk Intima Brev?
Älskar ungdomarna i SwingJugend, deras frihetslängtan och glädje i swing och jazz, brittisk mode och amerikanska filmer. Och hur de, som var opolitiska blev politiska genom att ordna hemliga danser och välkomna alla, även judar och andra ”icke-arier”. I nazisternas Tyskland.
Älskar att vi 2017 kan höra poeten Marina Tsvetajevas dikter, som tonsatts av Sjostakovitj, sjungas. Hon som förlorade delar av sin familj och som till slut tog sitt liv efter att ha ”evakuerats”, eller snarare förvisats. Allt för att regimen inte accepterade hennes poesi.

Konstnärlig ledare för kammarmusikfestivalen* Vinterfest är Vikingur Olafsson, pianist.

*Kammarmusik betyder musik skapad för ett mindre antal soloinstrument och eller sångare och från början för att spelas i ”kammaren” istället för till exempel stora kyrkor.

Videon är från invigningen i Sollerö kyrka.