Kan man lära av att lyssna på andras historia och sedan skriva en artikel? | Jane af Sandeberg
16016
post-template-default,single,single-post,postid-16016,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Kan man lära av att lyssna på andras historia och sedan skriva en artikel?

Kan man lära av att lyssna på andras historia och sedan skriva en artikel?

Det här med relationer är så intressant, tycker jag. Hela livet består av relationer, skulle man lätt kunna säga. Och de går upp och ner. Både kärleksrelationer, familjerelationer, grannar, arbetskompisar, bokcirkelvänner och gamla studiekompisar och alla andra. Det bli många genom ett liv. Ibland brukar journalistik om just relationer ses med lätt kritiska, eller i alla fall överseende, ögon, som något som inte är lika viktigt. Men jag är tvärsäker, vi behöver höra historier från andras liv för att förstå oss själva. Det går faktiskt att på ett sätt jämföra med att läsa romaner, där vi kan hitta oss själva i fiktionen.
Jag intervjuade två musiker och låtskrivare, Hanna Enlöf och Craig Stanton Thomas, för en längre intervju. De talade om sin djupa relation och om att skapa musik tillsammans. Ofta vid deras eget köksbord. Det var förra vintern. Publiceringen blev uppskjuten och sedan kom livet emellan, som man brukar säga.
När jag för andra gången träffar dem, för att uppdatera artikeln, har mycket hänt. De är inte ett par längre och Craig har gått igenom en mycket svår variant av covid och svävade mellan liv och död i våras. Hanna och hans övriga familj vakade.
Perspektiven djupnade under samtalet.
När jag kör hem, vilket tar en dryg timme, tänker jag att det är skönt att jag har den stunden. Tankar behövde sorteras.
Och svaret på min fråga i rubriken är självklart ja.

Artikeln publicerad i Pralin, FaluKurirens helgmagasin den 17 december.