När hoten blir verkliga är vi starka än jag | Jane af Sandeberg
15888
post-template-default,single,single-post,postid-15888,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

När hoten blir verkliga är vi starka än jag

När hoten blir verkliga är vi starka än jag

”De stod i rad längs kanten till skolgården.”

Att köra till Ludvika och möta rektorerna som mötte det fysiska hotet, med ett 15-tal högerextremister som skriker i megafon, blir starkt. Det är inte märkligt. Det kunde jag förstå på förhand. De har berättat sin historia flera gånger tidigare men gör det gärna igen. De förstår att många behöver höra den och förstå hur de kan agera själva om något liknande händer vid deras skola.
Vad tog jag med mig själv hem?
Att det går att agera. De två rektorerna vid Lorensbergaskolan visste att något skulle kunna hända. Det fanns en akutplan. De följde den.
Rädslan och stressen kom efteråt.
Jag förstod också vikten av att det handlar om ”vi” mer än ”jag”. De två rektorerna hjälpte varandra och stöttade lärare att senare i valrörelsen tillsammans med elever våga möta högerextrema som hade ”valbord” mitt i stan.

Artikel publicerad i Chef & Ledarskap, Lärarförbundets tidning för skolledare.