När något får ta mer plats än tidigare… | Jane af Sandeberg
16057
post-template-default,single,single-post,postid-16057,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

När något får ta mer plats än tidigare…

När något får ta mer plats än tidigare…

…då kan det verkligen hända något. Följden kan exempelvis bli att fler unga går på opera. Det är något flera noterat när jag intervjuar ett antal marknadschefer samt kreatören Pompe Hedengren, som utvecklade Kungliga Operans nya bildpolicy, om hur opera och konstmusik i olika former successivt utvecklat sin marknadsföring.
Utveckling har definitivt krävts i en ny allt mer digital verklighet. Pandemin har också påverkat på flera plan.
Mitt i detta gäller det att ta sig tid att tänka, för att hitta rätt. Eller som Sara Hardell Flagge på Norrlandsoperan säger:
– Problemet är sällan att vi tänker för mycket utan för lite, och att ta sig tid att tänka gör paradoxalt nog att vi snabbare kan ta oss framåt.

Marknadsföringen tar mer plats och tar ut svängarna. Och marknadsförarna har börjat tala med publiken. Det går ju inte längre att ta för givet att någon ska hitta till en föreställning.

Reportage i två delar publicerat i Opus juli 2023.