Norsk ketchupdebatt – ändå äter svenskar mer ketchup… | Jane af Sandeberg
15752
post-template-default,single,single-post,postid-15752,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

Norsk ketchupdebatt – ändå äter svenskar mer ketchup…

Norsk ketchupdebatt – ändå äter svenskar mer ketchup…

Inte hade jag en aning om att vi äter så mycket ketchup. Och då ska tilläggas att jag själv inte tillfört statistiken något, jag äter inte ketchup alls. Krögaren Jan Vardøen i Oslo är orolig för att föräldrar tillåter barnen att döda goda smaker med den röda såsen. Produktutvecklaren på Idun, den största producenten är inte orolig. Enkel story men ändå kul att göra.

Särskilt som krögaren, som jag vet är välkänd i Norge, i telefonen tar för givet att jag ska veta vem han är. Jag vet men avvaktar lite. Han fattar sig snabbt och utgår från att jag, trots att jag talar norska, inte vet hur känd han är. Han förändrar ton något. Tycker han blir öppnare och vänligare.
Skulle han behandlat en norsk reporter på ett annat sätt. Omöjligt att veta. Ointressant kanske. Men en fundering kring kändisskap i alla fall.

Jag kastas mellan kulturhistoria, ledarskapsfilosofier, dödssynder, musik, jullitteratur och – norsk en krögare och en ketchuputvecklare. Kan inte annat än älska mitt jobb.

Publicerat i Fokus i november 2017.