”Sibelius går ner hela tiden” | Jane af Sandeberg
15707
post-template-default,single,single-post,postid-15707,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

”Sibelius går ner hela tiden”

”Sibelius går ner hela tiden”

Hon har inte tonsatt vilket kärlekskrig som helst, utan ”Århundradets kärlekskrig”. Boken av Ebba Witt Brattström blir nu opera.
Jag tar spårvagnen genom Majorna ut till Nya varvet för att intervjua kompositören Paula af Malmborg Ward i det tidigare kokstornet där hon har sin studio.
Kompositören känner pressen utifrån den debatt som boken skapat och tidspressen men den eldar på henne också. Och hon lägger till att hon ju faktiskt vet vad hon håller på med. På mindre än ett år har hon nu komponerat klart. Extremt tight med tid för den här genren.
Hon berättar ingående om arbetet och om stort och smått. Som att hon slutat svära varje gång notskrivningsprogrammet, som självklart heter Sibelius, går ner.
– Jag har lärt mig att spara ofta.
Så kastar hon sig in i att förklara hur hon binder samman historien med en långdragen melodi med stora språng, som hon byggt utifrån bokens titel, och om att skriva arior och ibland låta sångarna sjunga i mun på varandra. ”Lite Norenskt” kallar hon det.
– Det är fruktansvärt kul att låta dem göra det.
Att ha så himla kul på jobbet, som kompositören Paula af Malmborg Ward verkar ha, är kanske få förunnat. Å andra sidan jobbar hon hårt och mycket med disciplin; ”Jag är skitstrikt och kan inte ha kaos om kring mig.”

Publicerat i Opus # 75, maj 2017.