Tänk vad brev kan göra. | Jane af Sandeberg
15635
post-template-default,single,single-post,postid-15635,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Tänk vad brev kan göra.

Tänk vad brev kan göra.

Några lär sig att i Sverige gifter sig inte barn när de är tio år. Andra lär sig vad det innebär att tvingas fly. När två lärare i Älvdalen lät sina elever brevväxla kunde de inte ana vad de satte igång.
Eleverna på båda skolorna funderade mycket. Som killen på Rots skola nere i Älvdalen som ville berätta för sin brevvän att han spelade ishockey:
– Han kom till mig och visade att han skrivit bara ”hockey”, för han ville inte att hans brevvän skulle bli påmind om ”IS”. Och han är bara elva år, säger Christine, en av lärarna.
Efter att ha fått sex brev var träffades barnen och lärde känna varandra mer. Breven blev dörröppnaren. Men det var en pedagogisk utmaning från början där lärarna fick förklara om frimärken, mottagare och avsändare…

Ett reportage om två lärare som kom på att deras fjärdeklassare kunde brevväxla. Breven har under våren gått mellan en skola vid en flyktingförläggning och den ”vanliga” mellanstadieskolan i Älvdalen.

Publicerat på skolvärlden.se:
http://skolvarlden.se/artiklar/brev-ovantad-vag-till-integration