Kreativitet är att våga. Att våga ta risken att misslyckas. | Jane af Sandeberg
15926
post-template-default,single,single-post,postid-15926,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Kreativitet är att våga. Att våga ta risken att misslyckas.

Kreativitet är att våga. Att våga ta risken att misslyckas.

Vissa saker känns som självklarheter men är ändå svåra. Det blir allt tydligare när jag närmar mig den klassiska musikvärlden i ett reportage om framtiden.
Jag intervjuar bland andra två konserthuschefer, två dirigenter och en utbildningsledare och fram träder bilden av en orolig bransch. Och det beror inte bara på coronas framfart.

Om vi nu inte kan göra allt som förr – hur ska vi då göra? Grundfrågan är också hur de ska få konstmusiken att nå ut till fler. Fram kommer många idéer och alla handlar egentligen om att våga, våga misslyckas. Jag märker att Corona faktiskt bidragit till en hel del förändringar i positiv riktning.

En av dem jag talar med är Martin Fröst, klarinettist och dirigent. Han talar om att det behövs mer utrymme för fördjupning.
– Då skulle vi kunna skapa något nytt på riktigt. Och det törstar folk efter. Alla skulle kunna fundera på vad de kommer att titta tillbaka på. Har de gjort som alla andra? Jag skulle själv inte vilja se tillbaka på att jag dirigerat säg 400 Mahlerkonserter utan att prova något annat….

Reportaget ”Innovation & tradition – en omöjlig kombination” publicerades i Opus i maj 2021.